Vrhnika je vstala, imajo Tri ovce

Kolesarsko društvo Ram na Sv. trojici pri Vrhniki gradi skill park Tri ovce in hkrati tudi MTB skupnost. Prva linija je dokončana, sledita še dve.

Gorski kolesarji na Vrhniki niso od včeraj. V pionirskih časih so deskarji iz Sportwaya poleti skočili na kolesa in celo organizirali dirki v krosu in spustu in tudi pozneje je kdo migal, urejal in prirejal. Rok Kovačič nam predstavi, kaj se gredo pri društvu Ram dandanes:

Sveža energija in entuziazem majhnega kolektiva kolesarskih navdušencev v organizaciji Kolesarskega društva RAM je poskrbela za začetek gradnje prvega vrhniškega skill parka. Z lastnimi sredstvi smo na zasebnem zemljišču z vsemi dovoljenji navdušeno zagrizli v delo in z udarniškimi akcijami v 14 delovnih dneh uredili prvo od treh linij.

Skill park Tri ovce iz zraka

Zelena je za vse

Najprej smo pripravili “zeleno” linijo, saj smo želeli čim prej omogočiti tako začetnikom kot malce naprednejšim kolesarjem vožnjo v parku. Linija je dolga slabih 100 m, s povprečnim naklonom 20° in je namenjena vsem nivojem. Sprva je osnovno linijo sestavljalo zaporedje srednje visokih lesenih elementov, ker zemlje na parceli res ni veliko :), a smo po predlogu uporabnikov hitro dodali še nižje elemente za najmlajše in serijo vzporednih dropov, tako da lahko vsak kolesar glede na svoje izkušnje izbere svojo linijo. Tako smo dosegli, da lahko linijo po najenostavnejši varianti odpelje 5-letnik, obenem pa se po najtežji zeleni varianti povprečen rekreativec še vedno odlično zabava. Po nekaj prevoženih furah smo jo krstili kot “Lamb chops” – jagnječje zarebrnice.

Celotna gradnja poteka na relativno majhnem kosu zemlje, velikem slabih 1.000 m2, kar nas je prisililo v kompaktno načrtovanje, zato bo vsaka od treh linij precej polna elementov. Tako ne bo veliko časa za pripravo na skok, ampak bo letelo z enega elementa na drugega.

Skill park res ni velik, a ponuja hitre, kompaktne šus linije za vse stopnje znanja. Glede na lokalno legendo o izgubljenih ovcah in čudežu na vrhu Sv. Trojica smo parku nadeli ime Tri ovce in tako tudi pomensko spomnili na tradicijo kraja.

Še modra in rdeča … ter žar

V planu sta še modra in rdeča linija. Modro želimo končati do konca avgusta, rdečo pa do konca leta. Ko bo končan, bo res super, saj bo kljub majhnosti ponujal ogromno variacij in zabave za vse stopnje. Prvotni načrt sproti prilagajamo glede na odzive obiskovalcev, saj se zavedamo, da ima vsak kolesar drugačne preference in stil vožnje, zato je pomembno, da ves čas poslušamo lokalno skupnost kolesarjev in skupaj z njimi najdemo rešitve, ki bodo nudile zabavo in izzive najširšemu krogu kolesarjev.

Park je oddaljen le 10 min kolesarjenja iz centra Vrhnike. Na parceli se za piko na i ureja tudi piknik prostor z žarom, tako da boš lahko po koncu furanja s prijatelji v miru zakuril žar in zaključil prijetno popoldne.

Skill park je prvi korak v razvoju vrhniške MTB scene, saj želimo v prihodnosti urediti tudi legalne traile z okoliških hribov. Ker pa je to birokratsko obsežen zalogaj, smo se najprej odločili, da zagrizemo v skill park in tako skupnosti takoj nekaj ponudimo. S tem smo klub KD Ram in občino Vrhnika končno postavili tudi na bike zemljevid.

Gradnja skill parka trenutno poteka izključno na prostovoljstvu klubskih članov, ki tudi sami financiramo celoten projekt. Občina je sicer našemu delu naklonjena, a zaenkrat finančne pomoči še nimamo. Prepričani smo, da bomo s končanjem parka pokazali našo resnost in željo, da gradimo za kolesarsko skupnost in si tako, upajmo, pridobili tudi finančne podpornike za nadaljne projekte.

Zato v klubu vabimo vse, ki imate možnost, da pridete čim prej preizkusit linijo, vsak komentar je dobrodošel. Obenem nas lahko lokalni kolesarji podprete z včlanitvijo v klub, udeležbo na delovni akciji ali donacijo. Prav nam bo prišla tudi podpora v obliki dobre besede, ki nam mogoče razveže tudi kakšno večjo malhko lokalne podpore. Če nimate druge možnosti, pa nas podprite s furanjem in objavami fotk na družabnih omrežjih. Vsaka pomoč nam pride prav!

Hvala, da furate!

Podpora klubu: paypal.me/kolesarskodrustvoram
Podpora skill parku: paypal.me/pools/c/8o446goIjD

KD Ram na Facebooku: @kolesarskodrustvoram
… in na Instagramu: @kolesarsko.drustvo.ram

Vse fotografije KD Ram